Nemam želju ni potrebu više ni s kim da se takmičim

Ona pripada grupi malobrojnih zvijezda s našeg govornog područja koja uspješno plovi vodama ozbiljnog muzičkog, modnog i beauty biznisa. Sve što je naučila od svoje porodice, u kojoj su svi, izuzev nje i brata, povezani s medicinom, a kasnije i kroz svoju muzičku karijeru, te brak s turskom mega zvijezdom Mustafom Sandalom, vješto je implementirala u posao kojim se bavi. Od svega, fascinira činjenica da ona svojim primjerom pokazuje da žena može biti uspješna na svakom polju Početkom ljeta Emina Jahović Sandal će svoju vjernu publiku obradovati novim albumom. S timom saradnika priprema pravu muzičku poslasticu, u kojoj nijedan detalj, kao što to nije bio slučaj ni ranije, nije prepušten slučaju. Imat ćemo priliku slušati potpuno novi zvuk, i jednu drugačiju Eminu. Osim u muzici, lijepa mama dvojice sinova, radi i na kreiranju novih proizvoda iz svoje modne i beauty linije...

– Ovaj album će biti nešto potpuno drugačije. I to ne samo drugačije u odnosu na sve što sam do sada radila, već drugačije od svega što se radilo na našim prostorima. Pjesme radim sama, a aranžmane je uradio Darko Dimitrov, koji je nedavno boravio u Istanbulu – kaže Emina za “Azru”.

 • Mnogi od pisane riječi će reći kako je tuga najinspirativnija emocija za pisanje pjesama. Kako nastaju Vaše?
 • – Inspiracija za pjesmu mi dolazi u nevjerovatnim trenucima, kada je najmanje očekujem. Valjda to tako uvijek ide, kada sjednem i kažem: “E, sad ću da napišem pjesmu”, onda mi ne dolazi ništa. A onda, dok sam u kolima, dok kuham…, samo mi se odjednom pojavi inspiracija, i odmah zapisujem, kako ne bih zaboravila. Sve me inspiriše. Od mojih uspomena, od onog što mi se dešava, od priča meni bliskih ljudi… Nije samo tuga inspiracija, ali ima i toga, s tim što ne mora biti moja tuga.

 • Lansiranjem na tržište beauty i modne linije pridružili ste se grupi celebrityja koji uz svoje osnovno zanimanje, pjevanje ili glumu, plove i ozbiljnim business vodama kozmetičke i modne industrije. Kakve novitete spremate u tom području u narednim mjesecima?
 • – Naljeto, osim novog albuma, spremam još neke nove stvari. Riječ je o dva parfema koji izlaze nakon prvog “Closer” i drugog “Closer Swan City”. I to nije sve; zajedno s parfemima izlazi i body foundation, za koji sam sigurna da će ga sve djevojke obožavati, jer će učiniti da njihove noge izgledaju kao da su top modeli. Radim i na još nečemu veoma velikom, ali to ostavljam za kraj godine.

 • Jedina ste pjevačica s ovih prostora koja ima svoj parfem u širokoj prodaji. Koji Vam je beauty proizvod iz vlastite radionice omiljen i zašto?
 • – Volim sve što sam uradila do sada, ali se posebno radujem i onom što tek treba da izađe. U svaki parfem i svaki losion za tijelo i body mist uložila sam mnogo vremena i ljubavi i zato ne mogu da izdvojim samo jednu stvar od svih, jer sam se svakoj od njih maksimalno posvetila.

 • Sergeju Ćetkoviću ste napisali pjesmu „Moj svijet” s kojom se takmičio na Evroviziji u Kopenhagenu. Dva puta ste konkurirali za nastup na najstarijem muzičkom takmičenju u Evropi. Da li Vam ovo takmičenje danas predstavlja ikakvu vrstu izazova? Jeste li uopće zainteresirani da se u godinama koje dolaze pojavite na Eurosongu?
 • – Mislim da je vrijeme Eurosonga iza mene. I dalje uživam u stvaranju muzike, ali nemam želju ni potrebu više ni s kim da se takmičim.

 • Uspješna poslovna žena, majka, supruga… Niste se, dakle, morali miriti u životu s tim da ne morate imati sve. Imate sve! Kako je biti uspješan na svim poljima? I je li to bio neki plan u Vašem ranom mladalaštvu da ovim redoslijedom redate stvari u svom životu: škola, karijera, brak, porodica…?
 • – Iako možda djeluje da sam imala mnogo sreće, iza svega u životu što sam uradila i stekla stoji mnogo truda, rada, odricanja… Apsolutno ništa mi nije palo sa neba i sve što imam veoma cijenim, ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Niti svoj posao, a posebno ne porodicu. Imam sve ono što sam željela i sve se desilo u pravo vrijeme, tako da mogu reći da sam zadovoljna svim aspektima svog života i generalno sam srećna žena.

 • Jaman je već veliki dječak, Javuz gotovo u predškolskom uzrastu, u kojim svakodnevnim ritualima, u odgoju svojih sinova uživate najviše?
 • – Nema ništa ljepše nego biti majka, ali ni teže, jer je na vama sva odgovornost; da svoju djecu mazite, da im pružite sve što im je potrebno, ali i da od njih napravite dobre ljude, vrijedne i odgovorne, koji poštuju druge i znaju šta su prave vrijednosti u životu. Provodim zaista mnogo vremena s djecom, uživam i u igranju s njima, i da ih gledam kako rade domaće zadatke i pomažem im u tome… Volim i kada kod nas na druženje dođu njihovi drugari, pa pravimo pidžama parti. Svaki dan s njima je drugačiji i presrećna sam kada vidim da rastu u dobre ljude, i veoma sam ponosna kada mi njihovi učitelji kažu da su lijepo vaspitani i dobri učenici. Izvođenje dece na pravi put je najvažniji zadatak koji imam u životu.

 • Koliko najduže pristajete na odvojenost od svojih dječaka?
 • – Ne volim da se razdvajamo i trudim se, kada god je moguće, da svugdje idemo zajedno. Ipak, kada zbog posla moram da putujem bez njih, gledamo da to nikada ne bude duže od sedam dana. Najvažnije mi je da znam da su moja djeca na sigurnom i kada ja nisam s njima, pa uvijek ostaju ili s Mustafom ili s jednom od baka. Uvijek su okruženi ljubavlju i pažnjom, pa i kada nismo zajedno više oni nedostaju meni nego ja njima.

 • Odrasli ste u porodici ljekara. Majka pedijatar, sestra dječiji psihijatar, a otac Nusret kardiohirurg. Brat Mirsad i Vi ste birali drugačiji put. S kim ste od članova svoje porodice uvijek imali najprisniji odnos? Ko je bila osoba kojoj ste mogli povjeriti sve svoje dileme, strahove, želje…?
 • – Mi smo kao porodica veoma bliski i dijelimo sve, bilo da je lijepo ili ružno. Nažalost, bila sam mala kada sam izgubila oca, za kog sam bila veoma vezana. Nakon toga radila sam sve da majci olakšam taj veoma težak period, kada je ostala sama s nas troje. Imala sam oduvijek odličan odnos i s Mirsadom i sa Sabinom, sa svakim od njih se razumijem na neki drugačiji način, ali se svi mnogo volimo.

 • Trenutak kada izabranika treba upoznati s roditeljima je uvijek stresan. Kako je protekao prvi Mustafin susret u domu Jahovića? Sve brižne mame uvijek imaju pitanje više za novog člana porodice.
 • – Sve je prošlo mnogo bolje i lakše nego što sam očekivala. Priznajem da sam malo strahovala od tog trenutka, jer sam od početka naše veze znala da je Mustafa onaj pravi i željela sam da ostatak života provedem s njim, pa onda nije moglo da mi bude svejedno šta će moja porodica misliti o njemu, budući da su mi oni i njihovo mišljenje veoma važni. Ipak, Mustafa je toliko šarmantan i harizmatičan, uz to je i izuzetno dobar čovjek i pažljiv muškarac, da je nemoguće da vam se ne svidi, pa je tako bilo i s mojom mamom. Oduvijek se mnogo cijene, i danas je tako, baš kao i Mustafina majka i ja. Naravno, na kraju, mojoj porodici je najvažnije da ja budem srećna i znaju da je moja sreća upravo pored Mustafe.

 • Baviti se javnim poslom, biti konstantno izložen javnosti, breme je koje niko ne nosi lako. Kako Vam je pošlo za rukom da sve ove godine očuvate skladan brak, i šta činite kada osjetite da bračna oluja u vidu svađica i razmirica kuca na vrata?
 • – Sve “dječije bolesti” smo odavno preležali, iz dana u dan radili smo na jačanju svoje veze i svog braka, tako da danas bez većih problema prevazilazimo sve prepreke na koje nailazimo. A sve ih je manje. Oboje smo posvećeni porodici maksimalno, znamo šta su nam prioriteti u životu i vjerujem da nema oluje koja nas može oduvati.

 • Kada sumirate godine braka s Mustafom, kakav put ste ostavili iza sebe?
 • – Na momente je bio trnovit, na momente valovit, ali nas je svaki kilometar koji smo prešli vodio korak dalje ka onom gdje smo sada; imamo srećnu porodicu, divnu djecu i u svom domu pronalazimo mir.

 • Postoji li navika koju suprug i Vi njegujete od početka zajedničkog života?
 • – Kada spremimo djecu na spavanje, Mustafa i ja smo posvećeni isključivo jedno drugom. Bilo da šetamo, odemo na večeru, ili samo sjedimo u dnevnoj sobi i gledamo film, to je naše vrijeme, kada smo samo muž i žena. Razgovaramo mnogo, smijemo se zajedno i uživamo maksimalno u našim trenucima.

 • Razumiju li vaši sinovi da žive s dvoje umjetnika i na koji način uopće poimaju vaše poslove?
 • – Jaman i Javuz znaju da su im mama i tata poznati, ali nisu fascinirani time. Tako je od njihovog rođenja i njima je to najnormalnija stvar na svijetu. Navikli su na kamere, ali osim toga njihovi životi se ne razlikuju od života njihovih vršnjaka, žive potpuno normalno. Trudimo se da ne osjete nikakav teret toga čime im se bave mama i tata i da nađemo neki balans između toga da ih ne krijemo, jer za tim nema potrebe, ali i ne eksponiramo previše.

 • U čemu ste najsličniji svojoj majci?
 • – Moja majka je bila oduvijek najbolja majka na svijetu, brižna i nježna, ali stroga i pravična. Naučila sam mnogo toga o životu od nje, vjerujem da sam zbog nje i bolja majka nego što bih bila da je ona bila drugačija. Mislim da sam joj najsličnija po toj brizi i nježnosti, s tim što ja ne umijem da budem nimalo stroga. Ipak, ako budem i upola dobra majka kao što je moja, bit ću najsrećnija na svijetu.

 • Mnogo putujete, nedavno ste s porodicom obišli Dominikansku republiku, Miami, New York, London Paris). Živite i posjećujete destinacije, dostupne tek rijetkima, koje mjesto Vas je naročito oduševilo, iznenadilo svojom kulturom, filozofijom života, i kakav ste tip putnika, u kojima rutinama naročito uživate?
 • – Putovanja zaista volim i sa svakog se vratim puna utisaka i iskustava. Kada putujem isključivo zbog posla, malo toga uspijem da obiđem i vidim, pa se trudim da kad-god je to moguće iskombinujem posao i zadovoljstvo, kao što je to slučaj bio sa putem na Dominikanu, gdje smo Mustafa i ja učestvovali u snimanju “Survivora”, koji je u Turskoj trenutno najgledanija emisija, a kada nismo snimali, uživali smo s djecom na plaži. Nakon toga otišli smo nekoliko dana u Miami, gdje smo samo uživali, opuštali se i viđali s prijateljima. U februaru sam bila u Los Anđelesu, prisustvovala dodjeli Gramy nagrada, a onda još nekoliko dana uživala u Malibuu. Poslovi kojima se bavim omogućili su mi da obiđem veliki dio svijeta i s tih putovanja nosim dragocjene uspomene.

 • U čemu, osim u poslu, još naročito uživate?
 • – Ništa u životu mi nije draže od vremena koje provodim s mužem i sinovima, gdje god da smo, najvažnije je da smo zajedno. Osim toga, uživam da kuham, to mi zaista predstavlja zadovoljstvo. Vježbanje također – izbacim svu negativnu energiju iz sebe i to je 45 minuta u danu koje posvetim samo i isključivo sebi, to me preporodi.

 • Jeste li tokom karijere uspjeli izgraditi odbrambeni zid, mehanizam, da Vas ne povrjeđuju komentari drugih ljudi? Uzrujavaju li Vas inače zli jezici?
 • – Pogađa me nepravda i na to se nikada neću navići. Ali, prestala sam da brinem o tome šta drugi ljudi misle i šta kažu. Zanima me mišljenje moje porodice, mojih prijatelja, ljudi čije mišljenje cijenim i znam da nikada ništa neće reći iz loše namjere i da me neće lagati.

 • Šta ste sve ove godine, koliko traje Vaša karijera, naučili o ljudima?
 • – Vjerujem da sam naučila prilično dobro da procijenim koga treba da pustim u život, a koga da držim podalje. Okružila sam se ljudima čija mi energija prija i naučila sam koliko umiju biti divni, kada im se pruži prilika. Energetske vampire držim što dalje od sebe i otkako sam to prelomila, mnogo mi je sve lakše i ljepše.

 • Šta bi Vam u karijeri još bio izazov?
 • – Svakodnevno pred sebe postavljam nove izazove, svojim trudom ispunjavam svoje snove i ambicije kojih nikada ne maknja. Oduvijek sam željela da imam svoj parfem, i to sam ispunila. Sada želim svoju make-up kolekciju i vrijedno radim na tome. A u budućnosti kao izazov vidim stvaranje svoje modne linije. Vidjet ćemo da li ću i to dostići. Svakako se nadam da hoću, ali još nije vrijeme za to.

  RAZGOVARALA: AMELA KESEROVIĆ | AZRA MAGAZIN - BOSNA I HERCEGOVINA